Η Πολιτιστική Ομάδα ΗΧΟΔΡΑΜΑ ιδρύθηκε το 2006 και είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με μεγάλη εμπειρία σε δημιουργία και παρουσίαση χορευτικών και μουσικοχορευτικών δρώμενων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που προβάλλουν τον σύγχρονο πολιτισμό, αντλώντας θέματα από την Ελληνική ιστορία και παράδοση και παρουσιάζοντάς τα με σύγχρονα μέσα (σύγχρονος χορός, σύγχρονες μουσικές συνθέσεις, σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, ψηφιακή απεικόνιση). Έχει δημιουργήσει πολλές αξιόλογες παραγωγές, όπως «ΡΕΙ» (εμπνευσμένο από την έννοια της αέναης κίνησης στον Ηράκλειτο), «THE CAVE» (μια σύγχρονη ματιά στην αλληγορία της σπηλιάς από την «Πολιτεία» του Πλάτωνα),   «ΑΠΟΛΛΩΝ-AMATERASU: ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ» (υπό την αιγίδα της Ιαπωνικής Πρεσβείας στην Ελλάδα), «ΜΝΗΜΕΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ», «Η ΦΟΝΙΣΣΑ» (βασισμένη στο έργο του Αλ. Παπαδιαμάντη), τα δε μέλη της έχουν πραγματοποιήσει καλλιτεχνικές συνεργασίες με τη Διεθνή Αμνηστία, τον Ερυθρό Σταυρό και την Όπερα του Ντύσσελντορφ.

 

Τα μουσικοχορευτικά δρώμενα είναι πολυθεάματα με μουσική, τραγούδι, χορό, αφήγηση και προβολή εικόνων. Η μουσική είναι πρωτότυπη, δημιουργία του μουσικοσυνθέτη Γιάννη Πισιμίση (έχει ζήσει και εργαστεί πολλά χρόνια στις Η.Π.Α. και έχει συνθέσει μουσική για ντοκιμαντέρ και θεατρικές παραστάσεις στις Η.Π.Α. και μουσικοχορευτικές παραστάσεις στην Ελλάδα). Η μουσική αποδίδεται με παραδοσιακά και σύγχρονα όργανα. Ο χορός είναι σύγχρονος και χορεύουν επαγγελματίες χορευτές κλασικής εκπαίδευσης. Οι μουσικές συνθέσεις και οι χορογραφίες αντλούν στοιχεία από την παράδοση και από σύγχρονες τάσεις στο χορό και στη μουσική.

Οι παραστάσεις αυτές, χρησιμοποιώντας τις τέχνες του χορού και της μουσικής, διδάσκουν παιδιά, νέους και ενήλικες, ενώ συγχρόνως ψυχαγωγούν.

Τα έργα αυτά έχουν κάνει πρεμιέρα πριν από μερικά χρόνια, το «ΦΟΝΙΣΣΑ» στο Θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη» στην Αθήνα, το «ΜΝΗΜΕΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ» στο Κέντρο Τεχνών Χαλανδρίου και το «ΑΠΟΛΛΩΝ-AMATERASU: ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ» στο Κέντρο Τεχνών Χαλανδρίου παρουσία του μορφωτικού ακόλουθου της Ιαπωνικής Πρεσβείας, «THE CAVE» και «ΡΕΙ» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με πολύ καλή κριτική από τον Τύπο και έχουν περιοδεύσει σε πολλά πολιτιστικά φεστιβάλ δήμων σε όλη την Ελλάδα (Σκιάθου, Τήνου, Μυκόνου, Κεφαλονιάς, Μυτιλήνης, Μολύβου, Πάρου, Αιδηψού, Νέας Φιλαδέλφειας, Αμαρουσίου, Πεύκης, Χολαργού, Χαλανδρίου, Βριλησσίων, Δάφνης, Ύδρας, Κυθήρων, Πόρου). Το «ΑΠΟΛΛΩΝ-AMATERASU: ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ» παρουσιάστηκε και στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών παρουσία του Ιάπωνα πρέσβη. Επίσης, παρουσιάστηκαν σε θέατρα της Αθήνας για πάνω από 30 σχολεία.
 
Το 2011, που ήταν Έτος Παπαδιαμάντη (100 χρόνια από το θάνατό του), τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα, η Πολιτιστική Ομάδα ΗΧΟΔΡΑΜΑ παρουσίασε το έργο «Η ΦΟΝΙΣΣΑ» από 25 Σεπτεμβρίου έως 16 Οκτωβρίου 2011 σε 10 πόλεις της Γερμανίας (Μόναχο, Νυρεμβέργη, Στουτγάρδη, Μανχάιμ, Βαϊνχάιμ, Φρανκφούρτη, Ντύσελντορφ, Μπίλεφελντ, Ντόρτμουντ και Αννόβερο), στις Ελληνικές κοινότητες, στις ενορίες και στα Ελληνικά σχολεία των πόλεων αυτών, καθώς επίσης και σε Ελληνογερμανικούς συλλόγους. Υπήρχαν υπέρτιτλοι στα Γερμανικά για την πληρέστερη κατανόηση του έργου από το Γερμανόφωνο κοινό. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 18 παραστάσεις, οι οποίες ψυχαγώγησαν τον απόδημο Ελληνισμό της Γερμανίας. 

Η μουσική και οι χορογραφίες, μαζί με την αφήγηση και τις βιντεοπροβολές, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι ενός οργανικού συνόλου. Αυτή η συνολική εμπειρία είναι το καλλιτεχνικό μας όραμα και ελπίζουμε και η δική σας "αγωγή της ψυχής".

i-fonissa

mnimes-tis-olympias

apollo-amaterasu